Zalm met Romig Paprikasaus uit Thermomix

Zalmfilet met Romige Paprikasaus uit Thermomix

Dit recept voor Zalmfilet met Romige Paprikasaus uit Thermomix is  de thermomix versie van het recept Zalm met Paprikasaus, waarin de saus op een klassieke manier bereid wordt.

Zalm is een populaire vis in de keuken. Zalm kwam oorspronkelijk alleen in de noordelijke wateren voor, maar door uitzetting en kweek is zalm nu over de hele wereld verspreid. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. Tegenwoordig is het aanbod aan kweekzalm van een dusdanig niveau dat het onderscheid tussen wild en kweek steeds moeilijker te maken is. Kweekzalm is over het algemeen iets zoeter van smaak en heeft een hoger vetgehalte dan wilde zalm.

Zalm is een stevige vis met zilverkleurige flanken en een groenige rug. Het is een matig vette vis met roze visvlees. De zalm die hier in Europa voorkomt is van het type “Salmo salar”, de zogenaamde Atlantische zalm. De smaak van zalm is zacht, vettig en zeer smaakvol. Ingeblikte zalm komt uit de Verenigde Staten en Canada en wordt ‘Pacific’ zalm genoemd.

Bij de aankoop van verse zalm let u op de kleur en structuur. Verse zalm is dieproze en vast van structuur. Zalm wordt in zijn geheel, in moten en in filets aangeboden. De hele zalm kijkt u in de ogen. Ze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn. De vis moet fris ruiken. Bent u op zoek naar verse filet, dan mag er geen vocht vrijkomen als u zachtjes op de vis drukt.

Dit recept wordt bereid in les 2 van de kookcursus Een Beetje Beter 

Zalmfilet met Romige Paprikasaus uit Thermomix

Recept voor het bereiden van Zalmfilet met Romige Paprikasaus in een Thermomix
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 40 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 6 personen
Calorieën: 598kcal

Ingrediënten

  • 6 zalmfilets van ongeveer 150 gram
  • 3 rode paprika’s
  • 100 gram room
  • 180 gram boter
  • 90 gram kippenbouillon
  • 1,5 ui
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder

Instructies

  • De paprika’s in hun geheel gedurende 30 minuten in voorverwarmde oven aan 220 graden plaatsen. Nadien in een plastieken zak doen, deze afsluiten en 30 minuten laten rusten. Dan de paprika's pellen en de zaden en lijsten verwijderen.
  • Pel en snij de uien in 4.
  • Doe de ui in de beker van de Thermomix en snipper fijn.
    Stel TM in: 5 seconden / Snelheid 5
  • Doe de paprika's, 150 gram boter, de room en de kippenbouillon in de beker en laat een beetje koken.
    Stel TM in: 3 minuten / 100 graden / Snelheid 1
  • Mix de saus.

    Stel TM in: 20 seconden / Snelheid 7
  • Doe de met peper en zout gekruide zalmfilets in de varomaschaal en plaats die op de mengbeker.
    Stel TM in: 6 minuten / Varoma / Snelheid 1
  • Doe de visfilets in de borden.
  • Kruid de saus af met paprikapoeder, peper en zout en verdeel de saus over de visfilets.

Uitrusting

Notities

Een alternatief van stap 7 (Het stomen van de vis in de varomaschaal van de Thermomix) is om de zalm te bakken in een pan, en dan het liefst met het vel er nog aan. Ten eerste omdat de huid van de zalm boordevol omega 3 en vitamine B en D zit, ten tweede omdat de huid dient als een soort beschermlaagje tussen het vlees en de hete pan. Daarnaast is het ook gewoon heel lekker! Verwarm de pan voor en leg je stuk zalm met de huid naar beneden in de pan. Laat de huid wat krokant worden en draai hem daarna om. Door de huid is het ook veel makkelijker om het stukje zalm op te tillen met een spatel. Waak erover de zalm niet te veel te bakken! Met een vork kan je perfect zien wanneer een stuk zalm klaar is of niet, maar de kans is groot dat de zalm dan helemaal uit elkaar valt. Probeer met een ijzeren cakeprikker in de zalm te prikken en leg hem dan tegen je onderste lip. Voelt de prikker heet aan? Dan is de zalm waarschijnlijk klaar. Als de prikker koud of lauw aanvoelt, dan moet je de zalm nog wat langer laten bakken.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 598kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 32g | Vet: 52g
5 van 2 stemmen

Voor een bereiding zonder Thermomix, klik hier

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

2 gedachten over “Zalmfilet met Romige Paprikasaus uit Thermomix”

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept