Madeirasaus

Madeirasaus uit Thermomix

Dit is een recept voor het bereiden van madeirasaus uit Thermomix.

Madeira saus is een van de klassieke Franse bruine sauzen bereid met Madeira wijn, peperkorrels en enkele andere belangrijke ingrediënten. In principe kan de saus worden gezien als een pepersaus waaraan Madeira-wijn is toegevoegd. In Vlaanderen is de saus bij de minder jongeren vooral bekend in combinatie met rundstong, maar in de huidige keukens kunt u het met bijna alles serveren.

Madeira is een wijn uit Portugal die voor het eerst werd gemaakt in de 15-de eeuw. De wijn van Madeira was bereid om de constante beweging van het schip dat de wijn naar de plaats van bestemming bracht, te weerstaan. Een beetje rietsuiker en wat gedistilleerde alcohol werd toegevoegd tijdens het gistingsproces, wat resulteerde in zoete tot droge wijn met een bruine kleur.

De oude manier van het maken van klassieke Madeirasaus nam veel stappen en een extreem lange tijd in beslag. Beginnend met een roux van boter en groenten zoals uien, wortelen en selderij. Dan het toevoegen van runderbouillon en andere groenten waaronder champignons en tomaten. Dit bleef dan urenlang sudderen, werd dan door een fijne zeef gegoten om vervolgens het hele proces opnieuw te beginnen met de toevoeging van Madeira wijn.

Wij bereiden de saus in een Thermomix.

Voor een recept voor het bereiden van rundstong, klik hier

Madeirasaus

Recept voor madeirasaus bereid in een Thermomix
Voorbereidingstijd2 min
Bereidingstijd5 min
Totale tijd37 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 6 personen
Calorieën: 111kcal
Kostprijs per portie: 1 €

Ingrediënten

  • 40 gram boter
  • 5 Gram suiker (5 gr = 1 theelepel)
  • 40 gram bloem
  • 25 Gram tomatenpuree
  • 500 gram kippenbouillon
  • 100 gram Madeira-wijn
  • 1 scheutje citroensap
  • zout en peper

Instructies

  • Doe de boter in de mengkom en kook.
    Stel TM in: 3 min/100°/Snelheid 1.
  • Voeg de suiker en bloem toe aan de boter en meng.
    Stel TM in: 4+ min/100°/Snelheid 1.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en meng.
    Stel TM in: 1 min/100°/Snelheid 1.
  • Voeg de kippenbouillon toe aan en meng.
    Stel TM in: 15+ min./100°/Snelheid 4.
  • Voeg tot slot de overige ingrediënten toe aan de mengkom en meng.
    Stel TM in: 10+ min./100°/Snelheid 4.

Uitrusting

Notities

Deze saus roept om champignonnen. En voor een keer, en vooral om old times sake, mogen dit zelfs uit blik komen.
Voor een overzicht van alle Thermomix recepten op deze site, klik hier.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 125g | Calorieën: 111kcal | Koolhydraten: 6.5g | Eiwit: 3.5g | Vet: 8.5g
4.67 van 3 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 4 in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 4+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Varoma) bereikt is. In stap 1 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

Geef een reactie