Kalfstong met madeirasaus is een echte Vlaamse klassieker. Hier bereiden we de kalfstong sousvide. Uiteraard kan ook rundstong of varkenstong gebruikt worden. Al is het dan geen Sousvide bereide Kalfstong maar Sousvide bereide rundstong, of … Varkenstong 🙂
Kalfstong is vrij duur; hij geldt als delicatesse. Maar een rundertong, van een iets ouder dier dus, heeft een krachtiger smaak en is bovendien groter en goedkoper.
Voor een recept voor het bereiden van madeirasaus, klik hier
Sousvide bereide Kalfstong
Kalfstong sousvide bereid
Porties: personen
Calorieën: 350kcal
Ingrediënten
- 1 Kg kalfstong
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- zout
- zwarte peper
- 75 Gram boter
Instructies
- Leg de tong in een ruime kom. Doe voldoende koud water in de kom en laat de tong 2 uur weken. Ververs op geregelde tijden het water.
- Haal de tong uit het water en dep ze goed droog met keukenpapier. Bestrijk overal met peper en zout. Doe ze met de tijm, de laurierblaadjes en de boter in een vacuümzak en trek vacuüm.
- Leg de gevacumeerde tong in een warmwaterbad van 70°C. Laat 48 uur sousvide garen.
- Haal het vacuümpakket uit de warmwaterbad en snij de vacuümzak open. Haal de tong eruit en verwijder het vel. Snij in dikke plakken.
Uitrusting
Notities
Bij gebrek aan een warmwaterbad kan de rundstong in een kom met water gelegd worden, vergezeld van de kruiden. Breng het water aan de kook en kook gedurende een drietal uur.
Voedingswaarden per Portie
Serving: 200g | Calorieën: 350kcal | Eiwit: 34g | Vet: 26g
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.
De bereidingstijd bovenaan het recept zegt 1d14u, oftewel 38 uur, maar de tekst zegt 48 uur. Wat is juiste tijd? (Ben het nu aan het bereiden in de miele steamer op 70 graden)
48 uur. Bedankt om mij op deze fout te wijzen.
Hoe lang zou u een varkenstong in de sousvide laten garen?
48 uur