Sinaasappelterrine

Deze sinaasappelterrine is een heerlijk gezond dessert waarbij de smaak van bloedappelsienen ten volle tot uiting komt. Terrine is zowel de naam van het gerecht als van de vorm waarom het gemaakt wordt. Een soort langwerpige bakvorm is dat, traditioneel van aardewerk. In die vorm worden ingrediënten gestapeld tussen laagjes bindmiddel. Druk je die ingrediënten goed aan en zet je die vorm koud, dan kun je de terrine later aansnijden en serveren in dikke plakken.

Traditioneel zie je terrines vaak met (wild) vlees, maar in principe kun je dit idee op alle mogelijke ingrediënten loslaten. (Klik hier voor terrine van konijn). Ook vis en groenten zijn geschikt. En ben je nou meer een zoetekauw, dan kun je het terrineprincipe ook toepassen op toetjes en zoetigheid. En dat is wat we in dit recept gedaan hebben.

Dit recept is afkomstig van Natale Bacchetta van Ristorante Colonne in Varese. In dit recept wordt de techniek van het a vif schillen toegepast. Dit is een snijtechniek die voornamelijk gebruikt wordt bij citrusfruit, waarbij de schil tot op het vruchtvlees wordt weggesneden zodat er geen bittere witte vliezen meer achterblijven. Bij een sinaasappel bvb zal eerst de bodem en de top horizontaal afgesneden worden zodat de vrucht blijft staan op het werkblad. Vervolgens snijdt men met een scherp mesje van boven naar beneden de schil tot op het vruchtvlees weg. Nadien neemt men de sinaasappel in de hand en snijdt men met hetzelfde mes de partjes tussen de vliezen uit.

Sinaasappelterrine

Voorbereidingstijd1 uur
Opstijven in frigo2 uur
Totale tijd3 uur 15 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 8 personen
Calorieën: 170kcal

Ingrediënten

 • 2 kg bloedappelsienen
 • 20 gram amandelschilfers
 • honing, bij voorkeur oranjebloesem
 • 140 gram sinaasappelsap
 • 6 gelatineblaadjes
 • 27 cl zoete witte wijn, bvb muskaatwijn

Instructies

 • Schil de sinaasappelen a Vif. Begin met de bodem en top af te snijden
 • Snij vervolgens met een scherp mes van boven naar beneden de schil tot op vruchtvlees weg.
 • Neem dan de sinaasappel in de hand en snij men met hetzelfde mes de partjes tussen de vliezen uit.
 • Laat de partjes uitlekken op een propere keukenhanddoek of keukenpapier.
 • Doe de blaadjes gelatine in een kommetje koud water en laat weken.
 • Breng in een pot het sinaasappelsap aan de kook. Haal dan van het vuur weg en doe er de geweekte gelatineblaadjes bij. Voeg ook de wijn toe, meng goed en laat afkoelen.
 • Doe nu in een gekoelde terrine een laagje van de afgekoelde gelei. Doe er dan een beetje van de goed uitgelekte sinaasappels bij en herhaal dit enkele keren. De gelei moet goed tussen het fruit vloeien.
 • Doe dan de terrine in de frigo tot de gelei goed opgesteven is; Dit duurt ongeveer 2 uur.
 • Dompel dan de terrine enkel seconden in warm water en haal het fruit/gelei mengsel uit de vorm.
 • Snij in schijfjes en serveer met wat honing en gebrande amandelschilfers.

Notities

Je kunt er ook gekarameliseerde sinaasappelzestes aan toevoegen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 170kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 3g | Vet: 2g
4.75 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept