Aardbei Citroen Sorbet uit Thermomix

Aardbei Citroen Sorbet uit Thermomix

Het bijzondere aan deze Aardbei Citroen Sorbet uit Thermomix is het feit dat de volledige citroen gebruikt wordt. In de meeste recepten met citroen wordt aanbevolen alleen de dunne gele bovenvacht (de zeste) te gebruiken en zeker niet de donzige witte massa die eronder ligt.

Zeste, ook epicarpium, pericarpium of exocarpium genoemd, is de gekleurde buitenkant van de schil van een citrusvrucht, die bedekt is met vele putjes vol essentiële oliën. Deze oliën zijn verantwoordelijk voor de heerlijke uitbarsting van geur die vrijkomt als je een citroenschil uitknijpt of als je probeert een sinaasappel te schillen, en zijn een concentraat van de smaak en het aroma van de vrucht.


Maar Ruth Rogers en Rose Gray, oprichters van het beroemde River Café in Londen, realiseerden zich dat, in de juiste verhoudingen, wat witte massa, zij noemen het “merg”, wel diepte zou toevoegen, maar geen bitterheid aan een zoet dessert.


Dus stelden ze voor om een hele gehakte citroen, merg en al te verpulveren en er aardbeiensorbet van te maken. Dit proces zou ons moeten overtuigen dat de keuken een opwindende plek is! Slechts drie ingrediënten maken een reeks snelle, kleurrijke transformaties, en dat alles met één keukenmachine! Je krijgt niet alleen te zien hoe aardbeien eruit zien als ze zich overgeven en verslappen tot een warmroze soep, maar ook wat er gebeurt als gehakte citroen en suiker in een paar seconden van zand naar smurry overgaan. En omdat dit de suiker moeiteloos oplost, kun je het maken van een eenvoudige siroop omzeilen, een stap die in sorbetrecepten vaak als verplicht wordt beschouwd. Met andere woorden, dit is een echte no-cook sorbet.
Het is zoet en koud, met een beet, en omdat je niet alles fijn maalt, krijg je vrolijke pops van aardbeienzaad en snippers citroenschil (je zou het natuurlijk altijd door een zeef kunnen laten gaan als getextureerde sorbet niet jouw ding is, maar voor de echte, rustieke Rogers-and-Gray ervaring, niet doen).

Aardbei Citroen Sorbet uit Thermomix

Aardbei Citroen Sorbet uit Thermomix
Passieve Tijd50 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Amerikaans, Belgisch
Trefwoord: Sorbet
Porties: 6 personen
Calorieën: 135kcal

Ingrediënten

 • 2 citroenen
 • 200 gram suiker
 • 450 gram aardbeien, van kroontjes ontdaan.

Instructies

 • Pres het sap uit de helft van de citroenen.
 • Doe de aardbeien in de mengbeker van de Thermomix.
  Stel TM in: 5 sec / snelheid 5
  Giet de aardbeien over in een kom en maak beker van de Thermomix proper.
 • Doe de suiker in de mengbeker van de Thermomix.
  Stel TM in: 10 sec / snelheid 9
 • Snij de ander helft van de citroenen eerst in de lengte in vier en dan in schijfjes. Zorg ervoor dat alle pitten verwijderd zijn. Doe dan die citroenstukjes bij de suiker in de mengbeker van de Thermomix.
  Stel TM in: 5 sec / snelheid 5
 • Doe nu de aardbeien en citroensap naar smaak in de mengbeker. De smaak van de citroen moet intens zijn, maar mag de aardbeien niet overheersen.
  Stel TM in: 10 sec / snelheid 2
 • Giet het mengsel in een ijsmachine en laat die draaien tot het citroen-aardbeimengsel bevroren is.
 • Serveer onmiddellijk of breng het over in een deksel in de diepvriezer tot het moment van serveren.

Uitrusting

Ijsmachine

Notities

Wie iets minder brokjes wil kan zowel in stap 2 en/of stap 4 de Thermomix iets langer laten draaien en/of de snelheid iets hoger instellen.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100Gram | Calorieën: 135kcal | Koolhydraten: 33.7g | Eiwit: 0.4g | Vet: 0.2g
4.75 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier. En voor een overzicht van alle andere recepten die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept