Voor altijd gekookt Broccoli

Voor altijd gekookte Broccoli

“Voor altijd gekookte Broccoli” of “Broccoli Cooked Forever”, is een recept van Roy Finamore en hoort thuis in de categorie “Geniale Recepten“.

Broccoli die te lang gekookt wordt, smaakt muf en vies. Maar als je verder gaat dan dit teleurstellende te-fel-gekookte moment (en er een heleboel bruisende olijfolie met knoflook, ansjovis en hete chilipepers in gooit), bekom je een wonderbaarlijke substantie.


Dit is wat “Voor altijd gekookte Broccoli” echt betekent: Na het blancheren van de stengels en roosjes, gooi je ze in een olijfoliebad en laat je ze 2 hele uren verder sudderen. Het blancheren is om de broccoli op weg te helpen, zodat deze een beetje zacht wordt en de smaken in de olie gaan absorberen. Het zorgt er ook voor dat de broccoli niet bakt en knapperig wordt in het begin, wanneer de olie op zijn heetst is. Je kunt het ook broccoli-boter noemen, maar het is meer gepast om te spreken van broccoli-confijt. De roosjes vangen alle rijkdom van de olie op en de stengels smelten weg. Je kunt deze broccoli’s ook gebruiken als beleg op een stevige boterham, of om een goede geribbelde pasta te bedekken, of zelfs als garnituur op een pizza.

Je kunt dezelfde techniek gebruiken om andere groenten voor altijd te koken, zoals wortelen en pastinaak. Je kunt dit recept ook gebruiken als basis voor een uitstekende gepureerde soep door er een liter kippenbouillon aan toe te voegen op het einde van het recept. Dan nog 5 minuten verder laten sudderen. De helft van de soep te mixen en op smaak brengen met citroensap en geraspte Parmezaanse kaas.

Voor altijd gekookte Broccoli

Broccoli, Twee uur gekookt.
Passieve Tijd2 uur
Totale tijd2 uur 15 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: confit
Porties: 4 personen
Calorieën: 166kcal

Ingrediënten

 • 900 gram broccoli
 • 240 ml olijfolie
 • 3 tenen knoflook, in dunne schijfjes gesneden
 • 2 kleine hete chilipepers in de lengte gehalveerd en dan in dunne schijfjes gesneden of chilivlokken
 • 4 ansjovisfilets gehakt
 • Grof zout
 • versgemalen zwarte peper

Instructies

 • Breng een grote pot water aan de kook. Snijd de roosjes van de broccoli af terwijl het water opwarmt. Schil de stelen en snijd ze in vrij dikke plakken, ongeveer 8mm dik
 • Als het water aan de kook komt, voeg dan de broccoli toe en dek de pot af om deze snel aan de kook te brengen. Blancheer de broccoli gedurende 5 minuten. Haal de broccoli uit de kom en doe in een vergiet. Laat alle water uitlekken.
 • Doe de olijfolie en knoflook in een bij voorkeur gietijzeren pan (of Creuset pot) op middelmatig vuur. Als de knoflook begint te sissen, voeg dan de hete pepers en ansjovis toe. Kook het geheel door elkaar tot de ansjovis gesmolten is. Voeg de broccoli toe, breng op smaak met zout en peper en roer goed door. Dek de pan of pot af, zet het vuur op zeer laag en laat het 2 uur koken. Gebruik een spatel om de broccoli een paar keer om te draaien in de koekenpan, maar probeer hem niet te breken. Het zal zeer mals zijn als het klaar is.
 • Gebruik een schuimspaan om de broccoli over te brengen naar een serveerschotel. Het is heerlijk warm of op kamertemperatuur.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 166kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 6g | Vet: 13g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *