Champignonsoep met Kerry

Champignonsoep met kerrie uit Thermomix

Dit is een recept voor Champignonsoep met kerrie uit Thermomix indien je in Nederland woont. In Vlaanderen is het een recept voor Champignonsoep met curry. Kerrie en curry betekenen hetzelfde, maar de term ‘kerrie’ wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. In België zijn kerry en curry synoniem, terwijl in Nederland er een verschillende betekenis is tussen die twee benamingen. In beide gevallen gaat het om een mix van specerijen die wereldwijd gebruikt wordt voor allerhande kruidige gerechten.De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft. In dat geval zal de saus klaargemaakt zijn met een specifieke mix van specerijen. Van mild tot heet.

Champignonsoep met kerrie uit Thermomix

Champignonsoep met kerrie uit Thermomix.
Voorbereidingstijd10 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 5 personen
Calorieën: 216kcal

Ingrediënten

  • 500 gram champignons
  • 2 stengels prei
  • 75 gram boter
  • 1 liter melk
  • 50 gram bloem
  • 1 bouillonblokje
  • 10 gram kerrie
  • gehakte peterselie of kervel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Hou ongeveer 100 gram champignons apart.
    Doe de overige champignons in de mengbeker en hak:
    Stel TM in: 10 sec / snelheid 4.
    Doe de champignons uit de mengbeker en bewaar in een kommetje
  • Reinig de preistengels en snij ze in grove stukken. Doe ze in de mengbeker.
    Hak de prei fijn:
    Stel TM in: 10 sec / snelheid 4.
  • Schraap de prei naar beneden en doe de helft van de boter in de mengbeker en stoof aan.
    Stel TM in: 4+ min/95°/snelheid 1.
    Doe de prei bij de champignons in het kommetje.
  • Doe de overige boter in de mengbeker van de Thermomix.
    Stel TM in: 4+ minuten / 100 graden / snelheid 1.
  • Voeg de bloem toe.
    Stel TM in: 4+ minuten / 100 graden / snelheid 1.
  • Voeg de melk, kerrie en het bouillontablet bij de roux toe.
    Stel TM in: 9+ minuten / 100 graden / snelheid 4.
  • Snij de apart gehouden champignons in schijfjes.
    Voeg de prei en alle champignons toe aan de mengbeker en stoof nog even verder:
    Stel TM in: 3+ min/100°/snelheid 1.
  • Kruid de soep af met peper en zout en serveer de warme soep met wat gehakte peterselie of kervel.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 216kcal | Koolhydraten: 23.7g | Eiwit: 11g | Vet: 8.7g
5 van 2 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 4 in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 4+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *