Aardappelbroccoli-soep met wortelen uit Thermomix

Aardappelbroccoli-soep met wortelen uit Thermomix

Recept voor Aardappelbroccoli-soep met wortelen uit Thermomix. Aardappels hebben een onterechte reputatie als dikmakers. Maar ze verdienen hun slechte reputatie als vetmester helemaal niet. Integendeel: 100 g aardappelen bevatten slechts 69 kcal, waarvan 18 g koolhydraten. Het hoge kaliumgehalte zorgt voor zuivering en dehydratatie, het aardappelzetmeel is in staat om zuren en gifstoffen te binden. Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel. Een gekookte aardappel bevat geen grammetje vet en verdient de naam van dikmaker dus niet. Wie meer wil weten waarom een aardappel gezond is, kan hier klikken.

Deze Aardappelbroccoli-soep met wortelen uit Thermomix bevat overigens slechts 207 calorieën per portie. We bereiden de groenten dus in de bouillon in de mengbeker. Enkele broccoli-roosjes en sliertjes wortelen dienen als garnering en zullen we tegelijkertijd in de varoma-schaal garen.

Aardappelbroccoli-soep met wortelen uit Thermomix

Totale tijd45 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 207kcal

Ingrediënten

 • 1 ajuin
 • 1 eetlepel olie
 • 400 gram broccoli
 • 300 gram bloemige aardappelen
 • 200 gram wortelen
 • 700 ml groentebouillon
 • 50 gram oude kaas, Gouda bvb
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat

Instructies

 • Was en reinig de broccoli, snijd vier roosjes af en plaats deze in de Varoma-schaal. Hak de rest grof en bewaar in een kommetje.
 • Schil de aardappelen, was ze en hak ze grof. Doe in het kommetje bij de brocolli.
 • Maak de wortelen schoon en schil ze.
  Snij met een spitelli (of spiraalvormige snijmachine) enkele fijne reepjes af die dienten om de soep te garneren en plaats ze in de Varoma-schaal bij de 4 broccolie-roosjes. Snij de rest van de wortelen in stukken en doe ze in het kommetje met de broccoli en de aardappelen..
 • Schil de ui en snij vervolgens in 4 stukken. Doe de ui dan in de mengkom, samen met de olie, zet de maatbeker op en hak de ui fijn:
  Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
 • Duw met de spatel naar beneden en bak de ui
  Stel TM in: 3+ minuten vanaf 100° /120 °C/ snelheid 1,5
 • Doe de overige groenten in de mengkom.
  Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
 • Giet ook de bouillon in de mengbeker en zet de Varoma-schaal op de mengbeker.
  Stel TM in: 15+ minuten /Varoma/ snelheid 1
 • Verwijder de Varoma.
  Snij de kaas in blokjes, doe die in de mengbeker.
  Stel TM in: 3+ minuten /100 °C/ snelheid 1
 • Pureer vervolgens de soep:
  Stel TM in: 30 seconden / snelheid 7
 • Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is. Verdeel over vier borden en garneer met de wortelstroken en broccoliroosjes.

Uitrusting

Spirelli

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 207kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 8g | Vet: 7g
5 van 2 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat vooropgestelde temperatuur van 100 graden bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept