Steaksaus a la maison Tania uit Thermomix

Wie houdt niet van vlees? En meer bepaald van een gegrilde ribeye of entrecote. Een zelfgemaakt sausje maakt ‘m nog lekkerder. Peperroomsaus of béarnaise zijn zowat de klassiers en passen perfect bij steak. De recepten kun je respectievelijk hier en hier vinden. Dit voor wat de klassieke bereidingen betreft. Voor de bereidingen in een Thermomix kun je hier en hier klikken. Hier stellen we een saus voor op basis van paprika, champignons , tomaat en room. Deze saus heeft dan ook een volle kruidige smaak en doet me denken aan de huissausen van bij de Mexicaan. Het recept voor deze Steaksaus a la maison Tania uit Thermomix werd ontleend van Tania Arno. Dit kun je hier vinden. In vergelijking met dit recept laten we de saus iets langer inkoken.

Steaksaus a la maison Tania uit Thermomix

Totale tijd40 minuten
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Belgisch
Porties: 4 porties
Calorieën: 299kcal

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gram boter
  • 1 rode paprika
  • 10 champignons
  • 250 gram room
  • 80 gram witte martini
  • 40 gram tomatenpuree
  • 20 gram ketchup
  • 1 rundsbouillonblokje
  • Peper
  • Zout
  • Piment d’esplette

Instructies

  • Schil de paprika met een dunschiller en snij vervolgens in de lengte in heel dunne reepjes. Verwijder de steeltjes van de champignons en snij ider hoedje eerst in twee en dan dwars in halve schijfjes.
  • Pel de sjalot en de knoflook, doe ze in de maatbeker en hak:
    Stel TM in: 5 seconden/ snelheid 5
  • Spatel naar beneden, voeg boter toe en stoof:
    Stel TM in: 3+ minuten / 100° / snelheid 1
  • Voeg de paprika, champignons en bouillon toe en stoof
    Stel TM in: 3+ minuten / 100° /linksdraaiend & snelheid 1
  • Voeg de overige ingrediënten toe en laat inkoken (zonder maatbeker)
    Stel TM in: 10+ minuten / 100° /linksdraaiend & snelheid 1
  • Voeg naar smaak peper, zout en piment d’esplette toe.
    Stel TM in: 20 seconden / 100° /linksdraaiend & snelheid 1

Uitrusting

Notities

Heb je liever een iets dikkere saus, dan nog wat verder laten inkoken en eventueel wat maïzena toevoegen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 299kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 4g | Vet: 29g
4 van 12 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 4+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen, klik hier.

4 from 12 votes (12 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept