Meringue

Meringue

Een meringue is een zoete lekkernij die bestaat uit stijfgeklopt eiwit en suiker als belangrijkste ingrediënten. Door het kloppen ontstaan kleine luchtbellen die door het eiwit worden omhuld. De suiker onttrekt vocht aan het eiwit, dat daardoor stevig wordt. Als te weinig suiker wordt gebruikt, kan de meringue in elkaar zakken. Eventueel kan gelatine, azijn of maiszetmeel worden gebruikt om de meringue nog meer te verstevigen, maar indien je voldoende lang klopt is dat niet nodig. Het schuimmengsel wordt in de oven gedaan op relatief lage temperatuur om op te drogen en indien gewenst ook licht bruin te worden. De klassieke meringue is luchtig, droog en ietwat knapperig van buiten.

Het maken van meringue is een goede oplossing wanneer je bij het maken van sommige gerechten, bvb crème brûlée of sabayon met een teveel aan eiwitten zit. We lieten ons inspireren door dit recept.

Meringue maken is eigenlijk heel simpel; uiteindelijk bevat het recept alleen eiwitten en suiker. Je hoeft enkel nog deze tips te volgen om je gasten te verbluffen.
De verhoudingen zijn heel eenvoudig: je hebt dubbel zoveel suiker als eiwitten nodig (in gewicht). Om je slaagkansen te verhogen raden we aan om de hoeveelheden nauwkeurig af te wegen.
Wil je het suikergehalte van je schuimpjes zo laag mogelijk houden? Let dan op dat je niet té weinig suiker gebruikt. Verminder de hoeveelheid met maximum 20%, anders loop je het risico dat de meringue heel zacht en breekbaar wordt.
Vet is dé grote vijand van schuimpjes. Zorg daarom dat er geen enkel spatje eigeel tussen de eiwitten zit.
Bij voorkeur scheid je de eieren op voorhand en laat je de eiwitten 1 à 2 dagen rusten in de koelkast, afgedekt met plastic folie. Je kan ook ingevroren eiwitten gebruiken; heel handig als je bijvoorbeeld enkel eigeel nodig had voor een ander recept.
Begin met de eiwitten apart op te kloppen. Zodra ze beginnen te schuimen, voeg je beetje bij beetje al kloppend de suiker toe. Het kan even duren voor de suiker volledig opgenomen is.
Bij opgeklopt eiwit draait het erom zoveel mogelijk lucht in het eiwit te krijgen. Hef de garde dus goed op tijdens het kloppen. Of, nog beter, gebruik een mixer.

Meringue

Meringue
Voorbereidingstijd10 minuten
Tijd in Oven1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 40 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Meringue
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 90 gram eiwitten, (1 ei bevat 30 gram eiwit)
  • 180 gram kristalsuiker

Instructies

  • Klop met een mixer de eiwitten tot het schuim wordt. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en mix goed door. Mix nog ongeveer 7 a 8 minuten goed door tot het schuim stevig en glanzend is en de consistentie heeft van zachte boter. Als er mooie pieken ontstaan die mooi recht blijven dan is het meringue schuim goed.
  • Gebruik een spuitzak om mooie toefjes eiwit op het bakpapier te maken. Zet de bakplaat anderhalf tot twee uur in de oven. Ze zijn klaar als je ze makkelijk van het bakpapier kunt afhalen, als ze nog wat plakken dan moeten ze nog even in de oven.
  • Zet daarna de deur van de oven op een kiertje en laat de meringues in de oven afkoelen. Hierdoor kan het vocht ontsnappen en worden de schuimpjes beter droog.

Uitrusting

Oven
spuitzak
bakpapier
handmixer

Notities

Je kunt ook eventueel kleurstof toevoegen om de schuimpjes te voorzien van een mooi kleurtje.
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de website Een Beetje Beter, klik hier.

5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept