Gevulde kwartel

Gevulde Kwartels

Deze bereiding van Gevulde Kwartels is interessant om kennis te maken  met de techniek om gevogelte te ontbenen. Of beter technieken want er zijn minstens twee manieren. Bij de eerste vertrekt men met een snede over het borstbeen. Dit is allicht de gemakkelijkste manier, maar heeft als nadeel dat na het vullen de kip moet dichtgenaaid worden met touw of met tandenstokertjes. Bij de tweede manier komt er zelfs geen insnijding aan te pas. Hierdoor is het uitzicht na het vullen ook veel mooier.  Dit recept kan evengoed, en zelfs gemakkelijker, toegepast worden op groter gevogelte als kip of kalkoen. 

We maken deze kwartels in les 4 van de kookcursus Een Beetje Beter.

Gevulde Kwartels

Gevulde Kwartels
Passieve Tijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 697kcal

Ingrediënten

  • 4 kwartels
  • 250 gram kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 50 gram champignons
  • 40 gram pistachenoten
  • 1 snufje peper en zout
  • 150 gram boter
  • 150 ml room; 1/3 voor vulling, 2/3 voor saus
  • 250 ml bruine fonds of demi-glace saus; voor saus

Instructies

Voorbereiding

  • Ontbeen de kwartels. Om de beschrijving te zien om te ontbenen met snede, klik hier, zonder snede, klik hier.
  • Maak de farce klaar. Voeg 50 milliliter room en het ei bij het vleesmengsel en meng goed. Snij de champignonhoedjes in stukjes (eerst in plakjes en dan in vieren) en voeg bij het vleesmengsel. Voeg ook de gepelde en in stukjes gebroken pistachenoten toe en kruid naar eigen smaak.
  • Vul de kwartels met de farce. In het geval je de kwartels ontbeend hebt met een insnijding, moet je nu die insnijding dicht maken. Dat kan met tandenstokers of met naald en draad. Maak eventueel ook de billen vast aan de romp.

Afwerking

  • Verwarm oven voor op 175 graden.
  • Doe boter in braadpan en bak de kwartels aan alle kanten aan.
  • Breng de kwartels met de boter over in een braadslee.
  • Laat nog ongeveer 30 minuten bakken in oven. Bedruip regelmatig met braadvocht. Indien er teveel vocht verdampt, voeg wat kokend water toe.
  • Neem de kwartels uit de pan, giet gedeelte van braadvet af en voeg eventueel wat room en bruine fonds toe. Roer de bakresten goed los en giet het vocht over in de braadpan. Laat deze saus wat inkoken

Uitrusting

Notities

Voeg wat madeira toe aan de saus. Doe dit na het deglaceren.
Snij de kwartels in twee alvorens op het bord te leggen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 697kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 36g | Vet: 59g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept