Démi Glace saus

Démi Glace saus

De demi-glace saus, waarvan hier het recept is een basissaus die als basis dient voor de bereiding van allerlei anders sausen zoals pepersaus, dragonsaus, mosterdsaus en Italiaanse saus, waarvan je de bereidingen op deze site kunt vinden. Ook op zichzelf kan deze saus ook gebruikt worden, bijvoorbeeld om geserveerd te worden bij kwartels.

Demi-glace wordt bereid op basis van bruine fonds.

Démi Glace saus

Recept voor het maken van DE basisaus voor heel veel sausen
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd6 uur 15 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 porties van 1/2 liter
Calorieën: 243kcal

Ingrediënten

  • 0,5 witte selder
  • 4 uien
  • 5 wortelen
  • 1 bouquet garni (tijm, peterseliestengels, laurier)
  • 150 gram mager spek
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el bloem
  • 0,5 fles rode wijn
  • 2 knoflookteentjes
  • 10 peperkorrels
  • 2 el boter
  • 2,5 liter bruine fonds.

Instructies

  • Indien de bruine fonds gemaakt wordt op basis van poeder, bereid dan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij de groenten en het spek in grove dobbelsteentjes.
  • Doe de boter in de kom en laat smelten en kleuren. Doe er dan de wortelen, ui, witte selder en spek bij.
  • Laat even aanstoven zonder deksel.
  • Doe de tomatenpuree in de kom.
  • Voeg dan de bloem toe en roer goed dooreen (= singer).
  • Doe de wijn en de bruine fonds erbij.
  • Plet de peperkorrels en de look en doe erbij, evenals de bouquet garni.
  • Laat opkoken en laat dan minstens 3 uur zachtjes verder koken.
  • Schuim in die periode geregeld het vet af (= dépouiller). Reduceer tot de helft.
  • Passeer door zeef

Notities

U kunt deze basis voor sausen goed enige maanden invriezen; (Doe bvb in porties van 1/2 liter).

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 243kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 12g | Vet: 1g
5 van 1 stem

Geef een reactie