Dit recept voor Vleesballetjes met Marsala is heel simpel en kan moeilijk mislukken. Essentieel is wel gehakt van een goede kwaliteit te gebruiken. Er zijn veel variaties mogelijk en een gehaktbal kan eigenlijk ten alle tijden naar eigen smaak worden gemaakt. Hier wordt Marsala wijn gebruikt om een typische smaak te verkrijgen.
Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië.
De wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola.
Marsala kent drie groepen van kleurtinten. Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood). De smaken gaan van secco (droog), demisecco (halfdroog) tot dolce (zoet).
Marsala kan uitstekend gebruikt worden voor het maken van sabayon.
Voor wie graag een pittige gehakt wil maken kan er wat chilipoeder, cayennepeper of sambal aan het recept toevoegen.
Er zijn tal van mogelijkheden om aan het gehaktballen recept een eigen draai te geven. Experimenteren met het recept kan ten alle tijden.
Naar Polpette al Marsala door Giuliana Bugialli, Foods of Sicily and Sardinia, p.139)
Vleesballetjes met Marsala
Ingrediënten
Voor het maken van de balletjes
- 100 gram wit brood zonder korsten
- 25 cl melk
- 30 gram amandelen met bruin vlies
- 30 gram amandelen zonder bruin vlies
- 1 middelgrote rode ui
- 3 gepelde knoflookteentjes
- 15 takjes bladpeterselie enkel de blaadjes !
- 500 gram varkensgebraad of rundssteak
- 2 grote eieren
- 1 eierdooier
- 4 eetlepels Marsala
- 100 gram Fontina of Caciocavallo
Om de balletjes te bakken:
- 50 gram paneermeel
- 20 cl zonnebloemolie
- 20 cl maisolie
- 7 cl olijfolie
Instructies
Voorbereiding
- Laat het brood ½ uur weken in de melk.
- Snij de kaas in hele kleine blokjes.
- Maal de twee soorten amandelnoten fijn, tesamen met de ui, knoflook en peterselie.
- Maal ook het vlees fijn en doe dit bij het mengsel van amandel en groenten.
- Doe het geweekte brood met de melk in een klein pannetje en verwarm zachtjes gedurende 10 minuten. Roer geregeld tot er zich een soort van pasta vormt. Laat dit dan ½ uur afkoelen.
- Doe de afgekoelde brood-pasta bij het groentenmengsel. Doe ook de eieren en de eierdooierer erbij en meng goed dooreen. Kruid met peper en zout naar smaak. Voeg de Marsala toe en de kaas. Voeg ook de kaasblokjes toe. Roer goed dooreen.
Afwerking
- Verwarm de olieën in een braadpan op een matig vuur. Vorm een cilindervormig balletje met een maximum doorsnede van 2,5 cm. Rol een bolletje door de broodkruimels en doe dan in de pan; Bak tot goudbruin waarbij je iedere zijde maximaal 30 seconden bakt. Bak een viertal balletjes tesamen.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Als alle balletjes gebakken zijn, doe in serveerschotel en doe er een beetje zout over. Serveer warm met partjes citroen.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier