Dit is een recept voor Wodka-Tomatensaus uit Thermomix. In de beschrijving van het recept staat ook beschreven wanneer je de courgetteslierten moet toevoegen wanneer je de saus eet met courgetti.
Ongeveer 35 jaar geleden was Wodka-Tomatensaus een echte rage in de Amerikaanse gastronomische scene en er is bewijs dat voor die tijd ook in Italië deze saus populair was. Ongeacht zijn oorsprong lijkt de online consensus te zijn dat de alchemie van alcohol werkt om meer smaak aan de tomaten te onttrekken wat zou leiden tot een subtiel”je ne sais quoi” resultaat. Het blijft eigenlijk een beetje vaag, want hoe meer we lezen over wodka-saus, hoe onzekerder onze bevindingen over de geschiedenis en de te volgen kookmethode.
Zo is er een verschil van mening over het al dan niet vroegtijdig toevoegen van de wodka en het laten koken – of pas later toevoegen zodat de smaak meer behouden wordt. In dit recept doen we beide !
Het is het beste om geen verwachtingen te hebben wanneer je deze saus gaat maken. Nee, je proeft de wodka niet, maar hij is er en werkt subtiel in op de tomaten. Elk ingrediënt werkt goed met de andere en er is geen toegevoegde vloeistof behalve wodka. Door het recept precies te volgen, krijgen we een saus die dun genoeg is om in alle hoeken en gaten van onze favoriete pasta of groenten te komen.
Deze saus gaat goed samen met pasta, geroosterd vlees en met spaghetti van courgette (oftewel courgetti).
Dit recept is gebaseerd op een recept van The Kitchen Machine
Wodka-Tomatensaus uit Thermomix
Ingrediënten
- 3 grote teentjes knoflook (Dit is ongeveer 20 gram)
- 1 grote ui , in vieren gedeeld (ongeveer 150 gram)
- 30 gram boter
- 30 gram olijfolie
- 800 gram tomaten uit blik
- 1 grote rode paprika , ongeveer 150-200 gram, in grote brokjes gesneden
- 1 gedroogde rode chili peper , ongeveer zo lang als je langste vinger, in drieën gesneden (de chili, niet de vinger!)
- 1 takje verse rozemarijn zo lang als een vinger, alleen de bladeren
- 90 gram wodka voor fase 1
- 40 gram wodka voor fase 2
- 50 gram lichte culinaire room
- 0,5 theelepel zout
- 0,25 theelepel peper
Instructies
- Doe knoflookteentjes in de mengbeker van Thermomix en mix:
Stel TM in: 4 sec / snelheid 6 - Voeg de stukken ui toe.
Stel TM in: 5 sec / snelheid 4 - Voeg in deze volgorde toe: de rode paprika, rozemarijn, chili peper en tenslotte de tomaten.
Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5 - Voeg de wodka toe voor fase 1 en kook.
Stel TM in: 20 min / Varoma / snelheid 1
Zet in plaats van de maatbeker het kookmandje op het deksel om verdamping mogelijk te maken.
Dit is een goed moment om courgettes te bereiden als je geen traditionele pasta gebruikt. - Voeg de resterende wodka toe en verlaag de temperatuur om nog eens te koken:
Stel TM in 10 minuten / 100 º / snelheid 1
Opnieuw met mandje op deksel. (Gebruik deze tijd – of een deel van deze tijd) om de courgettelinten in de Varoma te stomen als u een vegetarische 'pasta'-variant gebruikt.) - Voeg zout, peper en room toe, plaats de maatbeker op zijn plaats en meng:
Stel TM in: 4 seconden / snelheid 4
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd
Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 5+ in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 5+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Varoma) bereikt is. In stap 5 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.