Pistolets

Pistolets uit Thermomix

Een recept voor het maken van Pistolets uit Thermomix of Zondagsbroodjes naar een recept van Nicole Smets.

Het deeg werd bereid in een Thermomix, maar kan net zo goed gekneed worden in een andere mixer. Voordeel van de Thermomix is dat de temperatuur gemakkelijk kan geregeld worden.

In tegenstelling tot het originele recept hebben we het deeg nog een tweede rijs gegeven alvorens het in de oven te stoppen. Hierbij werd het deeg eerst verdeeld in individuele porties en werd ieder stuk eerst tot een rechthoek gevormd en dan werd dit een drietal keer uitgetrokken en opnieuw samengevouwen waarbij je eerst uittrekt, dan één derde dicht plooit en vervolgens het ander derde dichtvouwt. Dan 90 graden draaien. Dit proces werd drie keer herhaald. Voor een uitleg met foto’s, klik hier.

Dit gaf volgende broodjes die net iets luchtige en volumineuzer waren dan wanneer we geen tweede rijs gaven:

We hebben bij wijze van proef bij  de helft van het deeg GEEN tweede rijs gegeven. Enkel in stukken verdeeld en opgebold en dan direct in de voorverwarmde oven. Het resultaat, zie hieronder, was ook heel aanvaardbaar.

Pistolets

Pistolets of Zondagsbroodjes met deeg bereid in Thermomix en afgebakken na een nachtje rijzen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd14 uur 15 minuten
Gang: Brood
Keuken: Belgisch
Porties: 8 broodjes
Calorieën: 233kcal

Ingrediënten

 • 21 gram verse gist (of 7 gram gedroogde)
 • 320 gram water
 • 1 tl suiker (1 tl is 5 gram)
 • 500 gram bloem bvb Frans Krokant van Aveve
 • 1,5 tl zout (1 tl is 5 gram)

Instructies

 • Begin aan dit recept de avond voor je wil bakken. Doe dan de gist, het water en de suiker in de mengbeker van de Thermomix doen en zet de Thermomix aan het werk:
  Stel TM in: 3+ minuten / 37° / Snelheid 1
 • Voeg dan de bloem en het zout toe en kneed het deeg:


  Stel TM in: 1 minuut / Deegstand
 • Doe het deeg in een ruime kom (best ingewreven met wat olie), goed afdekken (met deksel, plastiekfolie of een plastieken douchekap) en ganse nacht in de koelkast laten rijzen.
 • De volgende dag deeg uit kom halen en in 8 stukken verdelen. Dan ieder stuk een drietal keer uitrekken en opnieuw samenvouwen waarbij je eerst uittrekt, dan één derde dicht plooit en vervolgens het ander derde dichtvouwt. Dan 90 graden draaien.
  Herhaal dit proces nog drie keer. Laat het deeg nu ongeveer 40 minuten afgedekt rijzen. Laat ondertussen de oven voorverwarmen aan 220°.
 • Snij ieder broodje met een scherp mesje aan de bovenkant een stukje in, ong 1/2 cm diep. Bestuif met meel en leg ze op een bakplaat.
 • Zet de bakplaat bovenaan in de oven. Zet ook een vuurvast schaaltje met heet water op de bodem van de oven om een mooie krokante korst te bekomen.
 • Bak de broodjes tot ze goudbruin zijn gedurende 20 tot 30 min

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 233kcal | Koolhydraten: 49g | Eiwit: 8g | Vet: 1g
4.13 van 8 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 1 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (37 graden) bereikt is. In stap 2 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle deegbereidingen (brood en pizza) op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

4 gedachten over “Pistolets uit Thermomix”

  1. Beste, ja dat bedoel ik, gewoon even mengen alvorens het kneden te starten, ik vind het resultaat dan beter, succes!!

 1. Vraagje : kan je het deeg, na een eerste maal gewoon te laten rijzen, de tweede maal niet in de koelkast laten rijzen en ’s morgens dan bakken. Dan zijn de pistolets toch vlugger klaar ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *