Volkorenbrood uit Thermomix

Volkorenbrood uit Thermomix

Hier een recept voor volkorenbrood uit Thermomix. Wat helemaal niet betekent dat het brood volledig in de Thermomix bereid wordt, maar het kneden gebeurt er wel in. Eerder publiceerden we al een recept voor Boerenbrood uit Thermomix met een vrij gelijkaardig recept, uitgezonderd de tweede keer kneden. hier beperken we de tweede fase tot het voorzichtig uitknijpen van de lucht.

De Thermomix TM5 is uitermate geschikt om te komen tot een mooi glad deeg. Er is immers een speciale snelheidsstand waarbij een korenaren getoond wordt na selectie. Bij deze stand wordt afwisselend voor en achteruit gekneed, wat vrij uniek is voor mixers.

Maar ook zonder thermomix kun je dit recept volgen. Begin dan met de gist, olijfolie,suiker en water in een kommetje goed met elkaar te mengen. Doe dan de bloem erbij en kneed minstens 20 minuten. Volgens Levine kun je op een eenvoudige manier controleren of het deeg goed gekneed is. Ze geeft volgende test mee: “vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer. NB: het is lastiger om van volkorendeeg een vliesje te trekken dan van deeg dat met tarwebloem is gemaakt.

Na het initiële kneden in de Thermomix laten we het deeg een eerste keer rijzen alvorens de lucht eruit te slaan, op te bollen en opnieuw te laten rijzen, dit keer in een rijsmandje. In totaal duurt het minder dan 3 uur voor het brood klaar is.

Het is ook belangrijk dat het brood gebakken wordt in een pot – gietijzeren of Creuset – MET deksel. Zo blijven de dampen tijdens het bakken in de pot en wordt het brood bevochtigd waardoor er een krokante korst bekomen wordt. Op die manier is het niet nodig om extra stoom te gebruiken tijdens het bakken.

Voor wat de hoeveelheden meel en water betreft, kan het recept aangepast worden volgens de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Wanneer op de verpakking staat dat er 350 gram water moet gebruikt worden voor 500 gram bloem is het aanbevolen om dit te ook te doen. De verhouding water / bloem is immers voor iedere soort bloem anders  en dient gerespecteerd te worden om tot een luchtig brood te komen.

Om te bepalen of je deeg de tweede keer goed gerezen is kun je er een deukje ingeven:

 • Als het deukje volledig verdwijnt: onder-rezen
 • Als het deukje tot halverwege terug veert: precies goed
 • Als het deukje in het deeg blijft staan: over-rezen

Volkorenbrood uit Thermomix

Volkorenbrood bereid in een Thermomix
Passieve Tijd2 uur 10 minuten
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: Brood
Keuken: Belgisch
Porties: 1 brood van 750 gram
Calorieën: 264kcal

Ingrediënten

 • 500 gram volkorenmeel ( Van Soubry bvb)
 • 300 gram lauw water ongeveer 37 graden
 • 22 gram olijfolie
 • 5 gram zout (mag ook minder !)
 • 6 gram droge gist
 • 3 gram suiker

Instructies

 • Doe gist, olijfolie,suiker en water in de mengbeker van de Thermomix.
  Stel TM in: 2 minuten / 37 graden/ Snelheid 2
 • Voeg de bloem toe en het zout.
  Stel TM in: 7 minuten / Stand Kneden
 • Haal bloem uit de beker, bol op en leg in een ingevette schotel. Bedek met natgemaakte keukenhandoek en laat ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur (of tot volume verdubbeld is).
 • Haal het deeg uit de schotel en leg op bebloemd oppervlak. Duw voorzichtig de lucht uit het deeg en maak opnieuw een bolvorm.
 • Vervolgens het deeg opbollen en in rijsmandje plaatsen.Opnieuw 30 minuten afgedekt laten rijzen. Na 10 minuten de oven op 220 graden voorverwarmen en gietijzeren pot of Creuset pot MET DEKSEL in oven plaatsen.
 • Om het deeg van de rijsmandje naar de Creuset pot oven te brengen, moet het brood eerst voorzichtig van de mand op een met bloem bestrooid aanrechtblad worden omgedraaid, in de wetenschap dat de bovenkant van het gebakken brood de kant is die naar beneden gericht was tijdens het rijzen. In het ideale geval zou het gewicht van het deeg ervoor moeten zorgen dat het zonder enige hulp op het aanrecht komt te liggen. Het brood insnijden is niet nodig: Omdat het brood wordt gebakken met de naadkant naar boven zullen de scheuren op natuurlijke wijze openen aan de bovenkant van het brood als het uitzet in de oven.
  Plaats het brood nu vervolgens heel voorzichtig in de hete pot zonder het om te draaien. Gebruik de zijkanten van je blote handen om het brood op te rapen en plaats het in de pot. Pak het niet met je vingertoppen op; het is delicaat in dit stadium en het is het beste om de druk die nodig is om het brood op te rapen over het deeg te verdelen.
 • Bak 20 minuten met deksel op de pot en vervolgens 20 minuten zonder deksel.
 • Haal uit de oven en laat afkoelen op rooster.

Uitrusting

Rijsmandje
Creuset

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 264kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 8g | Vet: 4g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle deegbereidingen (brood en pizza) op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept