Gegrilde Ribeye in kamado

Gegrilde ribeye in kamado

Dit is een recept voor het bereiden van een Gegrilde ribeye in kamado op een rechttoe rechtaan manier van koken zoals die ook op een klassieke BBQ zonder deksel gedaan kan worden. Het voordeel van het bereiden op een kamado is toch wel dat je iets meer rooksmaak hebt door het sluiten van het deksel.

Ribeye komt uit de rug van het rund en is, omdat het niet heel veel gebruikt is, lekker mals. Een van de belangrijkste redenen waarom juist ribeye zo geschikt is om te grillen is vet. In het midden van de steak vind je een kern van vet (een soort oog, vandaar rib EYE) en door het hele vlees is het zogenaamde intramusculaire vet te vinden. Dit type vet is gemarmerd door het spierweefsel heen en geeft enorm veel smaak. Maak je dus geen zorgen dat je hier nog iets van proeft straks. Het vet zorgt er juist voor dat het vlees in je mond zorgt voor een smaakexplosie van jewelste! Voor wie wil weten waar dit stukje rundsvlees zich precies bevindt, kan hier klikken.

Nog een voordeel is dat het vlees al enorm smaakvol is van zichzelf waardoor je niet hoeft na te denken over de kruiding, peper en zout is eigenlijk al voldoende (dit is overigens geen verplichting, als je wilt experimenteren mag dat natuurlijk).

Gegrilde Ribeye

Gegrilde ribeye bereid in een kamado
Voorbereidingstijd1 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd1 uur 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Belgisch
Porties: 2 personen
Calorieën: 251kcal

Ingrediënten

  • 1 ribeye van 600 gram en ongeveer 5 cm dik
  • peper, zout
  • olijfolie
  • citroen

Instructies

  • Haal het vlees minstens anderhalf uur van te voren en bij voorkeur vier uur op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Strooi wat zout over de ribeye.
  • Steek de kamado aan. Klik hier voor aanwijzingen hoe je dit kunt doen. Leg een gietijzeren rooster in de BBQ. Breng op een temperatuur van 260 graden.
  • Als de BBQ op temperatuur is leg je de ribeye op het rooster en sluit je het deksel.
  • Draai na 2 minuten het vlees 90 graden en sluit opnieuw het deksel.
  • Draai na 2 minuten het vlees om en sluit opnieuw het deksel.
  • Draai na 1 minuut het vlees 90 graden en grill nog 1 minuut.
  • Haal nu het vlees uit de kamado en wikkel het gedurende minstens 5 minuten in aluminiumfolie. Haal het vlees uit de folie en bestrooi met peper, eventueel wat extra zout, olijfolie en wat citroen naar eigen smaak.

Uitrusting

Kamado

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 251kcal | Koolhydraten: 8.9g | Eiwit: 19g | Vet: 20g
3.74 van 26 stemmen

Voor een recept waarbij de ribeye volgens de methode van het omgekeerd dichtschroeien of ‘reversed seared’ klaargemaakt wordt, klik hier

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *