Geroosterde Paprikasoep uit Thermomix

Geroosterde Paprikasoep uit Thermomix

Zoals al blijkt uit de naam voor dit recept, Geroosterde Paprikasoep uit Thermomix, gebruiken we geroosterde paprika’s. Bij gebrek aan tijd kan het ook met gewone paprika’s, maar dan is de smaak minder intens.

Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Omdat rode paprika redelijk zoet is gebruiken we witte wijn in dit recept. Het zure van de wijn is een goede tegenhanger voor hert zoete van de paprika en zo bekomen we een evenwichtiger smaak. Voor wie geen alcohol wil, kan de witte wijn vervangen door eenzelfde hoeveelheid bouillon of water. Het is trouwens een fabeltje dat alle alcohol zou verdampen tijdens het koken. Wie hierover meer details wenst, kan hier klikken.

Doordat we de schil van de paprika na het roosteren verwijderen is goed nieuws voor sommige mensen. Het is zo dat de schil van paprika’s moeilijk verteerbaar is voor sommigen. Dit zorgt soms voor onaangename oprispingen na het eten. Vandaar dat de meeste mensen de schil verwijderen vooraleer ze een paprika opeten. Een ander weetje is dat… een mannetje aan de onderkant van de paprika 3 bobbels heeft en een vrouwtje 4. Het mannetje bevat veel minder zaadjes en is daarom beter geschikt om te koken, stomen of te roosteren. Het vrouwtje heeft meer zaadjes en is ook zoeter, daarom is deze paprika lekkerder om rauw te eten.

Het is uiteraard van belang een goede kwaliteit bouillon te gebruiken. (Niet voor niets is de naam van deze website Een Beetje Beter 🙂 )

Klik hier voor het recept om een goede kippenbouillon te maken.

Geroosterde Paprikasoep

Geroosterde Paprikasoep met kruidenkaas bereid in een Thermomix
Passieve Tijd1 uur 10 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 272kcal

Ingrediënten

 • 3 rode paprika’s
 • 1 ajuin
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel currypoeder
 • 700 gram kippenbouillon, op koelkast temperatuur
 • 200 gram witte wijn, op kamertemperatuur
 • 1 laurierblad
 • 110 gram kruidenkaas, Boursin bvb
 • Peper & Zout

Instructies

 • Was de paprika’s en snij ze in de lengte in twee. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes en leg ze met de bolle kant naar boven op een vel aluminiumfolie. Plaats dit onder de grill gedurende ongeveer 25 minuten of tot dat de pel zwart ziet. Haal de paprika's dan uit de oven en steek ze in een afgesloten plastieken zak. Na opnieuw 25 minuten kun je de paprika's uit de zak halen en de pel ervan verwijderen. Doe dit NIET onder de kraan, want dan spoel je een gedeelte van de smaak weg. Snij de paprika in stukken.
 • Pel de ajuin en snij hem in vier. Doe de ajuin, de look en de in stukken gesneden paprika in de mengbeker en hak:
  Stel TM in: 5 sec / snelheid 5.
 • Voeg de olijfolie toe en stoof aan:
  Stel TM in: 5 (±3) min / varoma /snelheid 1.
 • Voeg de bouillon en de witte wijn toe, samen met het laurierblaadje en kook:
  Stel TM in: 20 (±7) min / 100° / snelheid 1.
 • Haal de laurier uit de mengbeker en mix de soep:
  Stel TM in: 1 min / snelheid 10 (geleidelijk aan).
 • Breek de kruidenkaas in stukken en voeg toe aan de mengbeker. Doe ook het currypoeder in de beker en meng:
  Stel TM in: 1 min/snelheid 6.
 • Kruid bij naar smaak met peper en zout. Ik gebruik hier graag gerookt Maldonzout voor.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 272kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 6.3g | Vet: 85g
4.30 van 10 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 5 (±3) min in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor .

In het kort betekent 5 (±3) dat de tijd die de Thermomix moet draaien 5 minuten is vanaf dat de ingestelde temperatuur (Varoma) bereikt is en dat die ingestelde temperatuur allicht na ongeveer 3 minuten bereikt zal worden. Wie niet wil wachten tot de ingestelde temperatuur bereikt is en dan de Thermomix instelt om nog exact 5 minuten te draaien kan evenwel meteen 8 minuten instellen. 

De tijdsaanduiding 20 (±7) min in stap 4 betekent dus dat er wat wij een aanvangstijd noemen is van ongeveer 7 minuten voor de in dit geval ingestelde temperatuur van 100 graden bereikt zal worden en dat de bereidingstijd dan nog 20 minuten is. In totaal dus 27 minuten.

Wie graag geroosterde paprika’s lust kan hier klikken voor een recept van Zalm met paprikasaus. En hier voor het recept Peperoni bagna cauda.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier.

4.30 from 10 votes (10 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept