Créme Andalouse

Créme Andalouse uit Thermomix

Dit recept voor Créme Andalouse uit Thermomix is allicht het meest eenvoudige recept om een tomatensoep te bereiden in een Thermomix. En eigenlijk kan het ook heel gemakkelijk klaar gemaakt worden zonder Thermomix. Toch is het om een aantal redenen de moeite om hiervoor een recept te maken met de Thermomix als voornaamste kooktoestel.

Een eerste reden is eerder sentimenteel en gaat eigenlijk om het contrast tussen dit recept en het recept voor het bereiden van een tomatensoep met verse tomaten in de Thermomix, waarvan je hier het recept kunt vinden. Welnu, dit recept overtuigde mij om een Thermomix aan te schaffen. Vooral de krachtige mixerfunctie waardoor er geen spoor meer overblijft van de velletjes van de verse tomaten na het mixen sprak mij geweldig aan. (In dit recept is dit niet van tel 🙂 , want … we gebruiken tomatensoep uit blik!).

Een andere reden waarom dit recept interessant is, is het feit dat de soep ook koud gegeten kan worden. Bij het schrijven van dit recept hebben we al 5 dagen een hittegolf. Alle verkoeling is dan welkom.

Een andere reden voor dit recept is het gebruik van gesnipperde peterselie ter garnering. Bij het zoeken naar de referenties om de juiste tijd en snelheid te bepalen voor het mixen van de peterselie in de Themomix viel mij op dat in de meeste recepten waarbij versnipperde peterselie gebruikt wordt, de peterselie NIET versnipperd wordt in de Thermomix. Meestal is een van de laatste instructies in die recepten iets in de aard van “voeg versnipperde peterselie toe. Haast nooit zie je een instructie hoe je de peterselie precies moet mixen. Ik vind dat heel heel vreemd. BTW: Ik hou het op 7 seconden aan snelheid 7. Maar dit zal ik verder onderzoeken. Allicht speelt de vochtigheid van de peterselie of de hoeveelheid een rol. Hier gebruiken we droge peterselie en een relatief kleine hoeveelheid.

Enkele dagen na publicatie van dit recept op facebook kwam een reactie van Cooking Stories. Zij raadt aan  de TM te laten draaien op stand 7 zonder de tijd in te stellen en dan via de dekselopening de peterselie ( of andere kruiden) in de mengbeker te gooien. De kruiden vallen vodoende op de draaiende messen en dit levert een goed resultaat op.

In dit recept voegen we een glas Gancia toe. Dit zorgt voor een bittere toets en een extra smaak bovenop de zoetzure smaak van de tomaten uit blik. Gancia is een rood kleurige aperitief uit Italie en is gemaakt op basis van wijn. Deze is vervolgens verrijkt met verschillende plantenextracten waaronder gentiaan, alsem en verder nog bittere sinaasappelen. Hierdoor ontstaat er een zacht en floraal aroma vol met tonen van gentiaan en zacht rood fruit. Kersen en frambozen zijn allebei van de partij gevolgd door een vleugje vanille! Zijn smaak is over het algemeen heel bitterzoet en zeer fruitig. Grapefruit en sinaasappelen komen hier meer aan bod waardoor het juist iets bitter smaakt. Deze worden onderbouwd door een bijna stroopachtige sleep van gentiaan. Om er voor te zorgen dat bitter niet de overhand krijgt bloeit er een zachte toon van honing op, om er iets meer zoetheid in te krijgen. Zijn afdronk bestaat voornamelijk uit rood fruit en aanhoudende toon van gentiaan. Deze aperitief heeft een alcohol percentage van 14.5%. Hier kun je naar de website van Gancia gaan.

Créme Andalouse uit Thermomix

Het eenvoudigste recept voor het bereiden van tomatensoep in een Thermomix
Totale tijd30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 235kcal

Ingrediënten

 • Enkele takjes peterselie
 • 160 gram gele of rode paprika
 • 20 gram boter
 • 1 blik tomatencrémesoep van 500 gram
 • 50 cl water
 • 150 gram Gancia
 • 100 gram Culinaire Room
 • Zout
 • Peper

Instructies

 • Verwijder de steeltjes van de peterselie.
  Stel TM in Geen Tijd/ op snelheid 7.
  Laat nu de peterselie vallen in de mengbeker. De peterselie valt zodoende op de draaiende messen en worden zodoende versnippert.
 • Haal de versnipperde peterselie uit de mengbeker en bewaar tot opdienen in een kommetje.
 • Schil de paprika met een dunschiller en verwijder de zaadlijsten; Snij in grove stukken en doe in de mengbeker.:
  Stel TM in: 5 sec / snelheid 5
 • Voeg de boter toe en sauteer:
  Stel TM in: 3+ min / 100°C /snelheid 1
 • De Gancia, de tomatensoep uit blik en het water toevoegen en laten koken:
  Stel TM in: 10+ min / 100°C /snelheid 1
 • Culinaire room toevoegen en opnieuw even laten koken.
  Stel TM in: 3+ min / 100°C /omgekeerd draaien snelheid 1,5
 • Op smaak brengen met peper en zout en uitscheppen. Eventueel eerst laten afkoelen in de frigo alvorens uit te scheppen.
 • Garneren met de peterselie.

Uitrusting

Notities

Voor een klassieke bereiding, zonder Thermomix snij je de geschilde en ontpitte paprika in kleine stukjes. Breng dan de inhoud van een blik tomatencrèmesoep, verdund met een blik water aan de kook en voeg er de paprika, en de Gancia aan toe. Breng de soep opnieuw aan de kook en roer er de room door. Kruid af. Bestrooi met peterselie en dien de soep heet op. Of laat de soep afkoelen bij tropische temperaturen.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 28cl | Calorieën: 235kcal | Koolhydraten: 11.5g | Eiwit: 3g | Vet: 12.2g
5 van 1 stem

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3 in stap 4 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat vooropgestelde temperatuur van 100 graden bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept