Karamelsaus

Karamelsaus

Dit recept voor karamelsaus is gebaseerd op het recept van Eugenie Kitchen. In tegenstelling met de meeste recepten voor het bereiden van karamelsaus wordt er GEEN water gebruikt. Dit lijkt me een groot voordeel, aangezien het karamelizeren van suiker op zich niet ongevaarlijk is. Zelfs zonder het toevoegen van water moet men heel voorzichtig te werk gaan en spatten vermijden. De kunst is om de suiker niet te laten aanbranden.

Karamel smaakt fantastisch in de koffie of over een pannenkoek, maar je kunt er zoveel meer mee! Zowel in zoete als in hartige gerechten, want karamel is een kleverige alleskunner. Wij hebben voor het eerst karamelsaus gemaakt om de Starbucks Caramel Frappuccino CopyCat uit Thermomix te maken, waarvoor je het recept hier vindt.

Wie meer wil weten over toepassingen met karamel kunnen we het boek Koken met Karamel aanbevelen. Naast basisrecepten om zelf heerlijke smeerbare karamel te maken, staat het boek vol feestelijke zoetigheden als stevige koffiesnoepjes, cheesecakemouse en bananentoffeetaart. Maar helemaal bijzonder zijn de vele hartige gerechten. Van rokerige zalm en witloftaartjes tot een stuk camenbert, tjokvol zoete noten. En wat dacht je van een misokaramelsaus bij een portie noedels met gegrild spek?

Karamelsaus

Bereidingstijd10 minuten
Rusttijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Bijgerecht, dranken en sapjes
Keuken: Klassieke
Porties: 30 porties van 10 gram
Calorieën: 43kcal

Ingrediënten

  • 200 gram kristalsuiker
  • 45 gram boter
  • 150 gram slagroom
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Doe de kristalsuiker in een ruime pan met dikke bodem. Zet de pan op een middelhoog vuur en kook. De suiker zal eerst vloeibaar worden en dan goudbruin worden. Begin goed te roeren met een houten lepel wanneer de saus verkleurt. Als het oranje begint te worden, haal de pan dan van het vuur.
  • Voeg snel de ongezouten boter toe en klop tot de boter is gesmolten en bij de suiker is verwerkt. Wees altijd voorzichtig, want suiker brandt gemakkelijk.
  • Voeg dan voorzichtig de slagroom toe en klop snel tot het mengsel homogeen is. Laat je niet intimideren door bubbels en schuim. Het is alleen natuurlijk bij het maken van karamel. En tot slot de vanille-extract en een snufje zout erdoor roeren.
  • Laat afkoelen en giet dan over in een fles of bokaal .

Voedingswaarden per Portie

Serving: 10gram | Calorieën: 43kcal | Koolhydraten: 6.5g | Eiwit: 0.1g | Vet: 2.2g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle sausen op de site van Een Beetje Beter, klik hier

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept