Ik was al een tijdje van plan om een currysoep te maken met mijn Thermomix. Ter voorbereiding wat gezocht met dr Google, maar van een kale reis thuis gekomen. Er staan bitter weinig recepten voor het maken van Currysoep uit Thermomix op het wereldwijde web. Natuurlijk heb ik ook gezocht op kerrysoep want curry wordt kerry genoemd in Nederland. Recepten voor currysausen zijn er des te meer. Vreemd. Want zeker voor curryliefhebbers is deze fluweelzachte soep een aanrader en hoe kan die gemakkelijker gemaakt worden dan met een Thermomix?
In dit recept gebruiken we zowel currypoeder als currypasta. Meer specifiek groene pasta. De verschillen tussen de diverse kleuren pasta worden hier haarfijn uit de doeken gedaan. Traditioneel worden alle Thaise curry’s gemaakt van dezelfde basisingrediënten. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de kleur pepers die voor de pasta’s gebruikt worden. Voor rode currypasta wordt rode peper gebruikt, terwijl er in groene currypasta groene peper. De verschillende soorten pepers geven de currypasta’s ieder een nét iets andere touch.
Groene curry wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se. Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper. Aan rode curry worden er traditioneel behoorlijk wat (gedroogde) rode chilipepers toegevoegd, maar tegenwoordig wordt een deel van die pepers vaak vervangen door chilipoeder. Zo krijgt de curry een nog diepere smaak. Niet per se de gele peper, maar vooral de kurkuma maakt de gele curry zo geel. De pasta is vrij mild en heeft een kerriesmaak. Hij wordt vooral veel gegeten in combinatie met vis en kip.
Currysoep uit Thermomix
Ingrediënten
- 200 gram uien
- 2 knoflookteentjes
- 50 gram boter
- 4 el bloem
- 3 el currypoeder
- 1,1 liter kippenbouillon
- 1 el honing
- 3 el groene currypasta
- 125 gram room
- 40 cl kokosmelk
- 1 snuifje zout en peper
- cashewnoten
- fijngehakte verse koriander, voor de liefhebbers
Instructies
- Doe de gepelde en in grove stukken gesneden ui en de gepelde knoflookteentjes in de Thermomix. Stel TM in: 7 sec / snelheid 7.
- Schraap de uien naar beneden en doe er dan de boter bij.Stel TM in: 3+ minuten / 100 °/ snelheid 1
- Doe nu de bloem en het currypoeder in de mengbeker.Stel TM in: 4+ minuten / 100° / snelheid 1
- Voeg nu de bouillon, de kokosmelk, de room, de currypasta en de honing toe.Stel TM in: 9 minuten / 100° / snelheid 1,5
- Nu nog mixenStel TM in: 10 seconden / snelheid 10.
- Breng op smaak met peper en zout. Schep uit en garneer met de cashewnoten en de koriander (voor wie ervan houdt).
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd
Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3+ minuten in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Hier 100 graden) bereikt is.
Voor een recept voor een Thaise currysoep, maar dan met kip, klik hier.
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier
Pingback: Thaise Gele Curry Kippensoep - Een Beetje Beter
Pingback: Kaassoep uit Thermomix - Een Beetje Beter