Currysoep uit Thermomix

Currysoep uit Thermomix

Ik was al een tijdje van plan om een currysoep te maken met mijn Thermomix. Ter voorbereiding wat gezocht met dr Google, maar van een kale reis thuis gekomen. Er staan bitter weinig recepten voor het maken van Currysoep uit Thermomix op het wereldwijde web. Natuurlijk heb ik ook gezocht op kerrysoep want curry wordt kerry genoemd in Nederland. Recepten voor currysausen zijn er des te meer. Vreemd. Want zeker voor curryliefhebbers is deze fluweelzachte soep een aanrader en hoe kan die gemakkelijker gemaakt worden dan met een Thermomix?

In dit recept gebruiken we zowel currypoeder als currypasta. Meer specifiek groene pasta. De verschillen tussen de diverse kleuren pasta worden hier haarfijn uit de doeken gedaan. Traditioneel worden alle Thaise curry’s gemaakt van dezelfde basisingrediënten. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de kleur pepers die voor de pasta’s gebruikt worden. Voor rode currypasta wordt rode peper gebruikt, terwijl er in groene currypasta groene peper. De verschillende soorten pepers geven de currypasta’s ieder een nét iets andere touch.


Groene curry
wordt in Thailand gaeng kiaw wan genoemd, en dat betekent zoete curry. Zoet is hij niet per se. Sterker nog: hij kan behoorlijk pittig zijn, nog pittiger dan de rode curry. Dat komt door de verse groene chilipeper. Aan rode curry worden er traditioneel behoorlijk wat (gedroogde) rode chilipepers toegevoegd, maar tegenwoordig wordt een deel van die pepers vaak vervangen door chilipoeder. Zo krijgt de curry een nog diepere smaak. Niet per se de gele peper, maar vooral de kurkuma maakt de gele curry zo geel. De pasta is vrij mild en heeft een kerriesmaak. Hij wordt vooral veel gegeten in combinatie met vis en kip.

Currysoep uit Thermomix

Recept voor het maken van een curry- of kerrysoep in een Thermomix
Totale tijd40 minuten
Gang: Saus en Dressing, Soep
Keuken: Thais
Porties: 5 personen
Calorieën: 355kcal

Ingrediënten

 • 200 gram uien
 • 2 knoflookteentjes
 • 50 gram boter
 • 4 el bloem
 • 3 el currypoeder
 • 1,1 liter kippenbouillon
 • 1 el honing
 • 3 el groene currypasta
 • 125 gram room
 • 40 cl kokosmelk
 • 1 snuifje zout en peper
 • cashewnoten
 • fijngehakte verse koriander, voor de liefhebbers

Instructies

 • Doe de gepelde en in grove stukken gesneden ui en de gepelde knoflookteentjes in de Thermomix.
  Stel TM in: 7 sec / snelheid 7.
 • Schraap de uien naar beneden en doe er dan de boter bij.
  Stel TM in: 3+ minuten / 100 °/ snelheid 1
 • Doe nu de bloem en het currypoeder in de mengbeker.
  Stel TM in: 4+ minuten / 100° / snelheid 1
 • Voeg nu de bouillon, de kokosmelk, de room, de currypasta en de honing toe.
  Stel TM in: 9 minuten / 100° / snelheid 1,5
 • Nu nog mixen
  Stel TM in: 10 seconden / snelheid 10.
 • Breng op smaak met peper en zout. Schep uit en garneer met de cashewnoten en de koriander (voor wie ervan houdt).

Uitrusting

Notities

Voor een vegatarisch versie kun je de kippenbouillon vervangen door groentenbouillon.
Voor wie niet houdt van koriander kan die vervangen door basilicum.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 355kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 8g | Vet: 26g
4.25 van 4 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3minuten in stap 2 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor.  In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Hier 100 graden) bereikt is. 

Voor een recept voor een Thaise currysoep, maar dan met kip, klik hier.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier

1 gedachte over “Currysoep uit Thermomix”

 1. Pingback: Thaise Gele Curry Kippensoep - Een Beetje Beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *