Lasagne alla Bolognaise

Lasagne alla Bolognaise

Deze Lasagne alla Bolognaise is een klassieker uit – surprise! – de Bolognese keuken! De Bolognese keuken is een voedzame keuken, waarbij pastabereidingen horen met gevulde sauzen. Meer over de Bolognese keuken kun je hier vinden.

Hoewel, lasagne zelf was al bij de oude Grieken een populair gerecht. De naam lasagne zou dan ook zijn afgeleid van het Griekse laganon: plat deeg in smalle repen. Tegenwoordig wordt het deeg in stukken van minstens 10 bij 20 cm gesneden. De stukken deeg worden dan afgewisseld met steeds een laag saus in een ovenschaal gestapeld. Over de bovenkant gaat een flinke laag béchamelsaus en verder doet de oven al het werk. In de klassieke lasagne alla bolognaise horen gehakt, béchamelsaus en Parmezaanse kaas.

Het geheim zit hem in het zelf maken van de lasagne en de béchamelsaus. Wie eenmaal zelf pasta, en meer bepaald lasagnebladen gemaakt heeft, zal geen droge lasagne meer willen. Ik vergelijk het soms met het verschil tussen pannenkoeken en brood, maar dat doet goed artisanaal brood dan weer oneer aan. Om de pasta zelf te maken, klik hier. Om de béchamelsaus zelf te maken, klik hier. Om de ragu te maken, klik hier.

Lasagne alla Bolognaise

Recept voor het maken van een klassieke lasagne met verse pasta
Passieve Tijd1 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Pasta
Keuken: Italiaans
Trefwoord: lasagna
Porties: 8 personen
Calorieën: 582kcal

Ingrediënten

  • 1 liter ragu Zie recept elders op de site
  • 3 eieren eieren voor de verse pasta Zie recept elders op de site
  • 300 gram bloem voor de verse pasta
  • 150 gram parmezaanse kaas
  • 50 cl béchamel. Zie recept elders op de site
  • 3 el olijfolie

Instructies

Voorbereiding

  • Bereid de ragu.
  • Maak de verse pasta en snijd de bladen ter grootte van de schotel.
  • Bereid de béchamelsaus.
  • Rasp de kaas.
  • Bedek de bodem van de ovenschotel met de olijfolie.
  • Doe een laagje ragu in de ovenschotel.
  • Bedek met de lasagnebladen.
  • Doe en laagje béchamel op de bladen.
  • Strooi wat kaas op de béchamel.
  • Herhaal de stappen 6 tot en met 9 een 10-tal keren.
  • U kunt deze bereiding eventueel 1 nacht op een koele plaats bewaren.

Afwerking

  • Doe de schotel 1 uur in een voorverwarmde oven van 170 graden.

Uitrusting

Oven
Pastamachine
ovenschotel voor lasagne

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 582kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 27g | Vet: 34g
5 van 3 stemmen

Op deze site staan nog een aantal andere recepten voor het maken van lasagne: Lasagne Della Casa, Lasagne uit Slowcooker , Lasagne met Zalm  en Zondagse Lasagne .

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *