Gerookt Buikspek

Gerookt Buikspek

Dit is allicht het meeste eenvoudige recept voor gerookt buikspek uit de Kamado. We vertrekken van reeds gezouten spek zodat we het niet meer moeten pekelen. De smaak is er niet minder om.

Buikspek komt van de onderbuik van het varken. Van buikspek kan ontbijtspek van gemaakt worden. Buikspek biedt veel lekkere mogelijkheden door het als groter stuk te pekelen of te kruiden en – in de oven – te bereiden. Omdat het sappig en vettig is, geeft het bijzonder veel smaak. Buikspek is steeds wat vaker in varianten op trendy menukaarten terug te zien, bijvoorbeeld onder de (hippere) Amerikaanse naam ‘pork belly’. Een mooie specialiteit met buikspek is de Italiaanse klassieker porchetta. Het is een gerecht waarbij een flink stuk buikspek wordt voorzien of ingewreven met (veel) mediterrane kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano, knoflook, pepertjes, laurier en besprenkeld met wat citroensap. Het stuk buikspek wordt opgerold en gebonden met keukentouw en gaat een paar uur op een temperatuur van 60 à 70 graden in de oven. Het wordt vervolgens in plakjes afgesneden en geserveerd. Voor een recept voor het bereiden van porchetta op deze website kun je hier klikken.

Gerookt Buikspek

Gerookt buikspek uit kamado
Voorbereidingstijd5 minuten
Totale tijd6 uur 5 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans, Belgisch
Trefwoord: BBQ
Porties: 10 personen
Calorieën: 315kcal

Ingrediënten

  • 1 kg gezouten buikspek zonder zwoerd

Instructies

  • Week de houtsnippers gedurende 2 uur in koud water.
  • Breng de kamado naar een temperatuur van 120°. Breng dan enkele houtsnippers aan zodat er rook ontwikkeld wordt.
  • Plaats het hitteschild. Vul een lekbakje met water en plaats dat op het hitteschild. Plaats dan het rooster in de Kamado. Sluit nu het deksel en wacht tot de temperatuur terug op 120° gekomen is.
  • Leg nu het buikspek op de rooster met de zwoerdkant naar boven en sluit het deksel. Laat ongeveer 4 uur roken of tot het vlees een kerntemperatuur van 70° bereikt heeft.
  • Laat het vlees afkoelen in frigo. Wanneer het afgekoeld is, snij in dunne sneetjes.

Uitrusting

Kamado

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100g | Calorieën: 315kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 16g | Vet: 27g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept